Vi liker å gjøre opp for oss

Det finnes så vidt jeg vet minste en frivillighetssentral i alle kommuner i Norge. Disse har i en årrekke gjort en viktig jobb for mange trengende, og koblet folk som vil hjelpe opp mot et enormt behov for hjelp. Min tante tok kontakt med sin lokale sentral, men skjønte fort at det var svært liten kapasitet, og at de nok dessverre ikke kunne hjelpe henne med hennes behov. Etter først å ha fått denne beskjeden som hun hadde full forståelse for, ble hun imidlertid igjen kontaktet og fortalt at de likevel skulle forsøke å hjelpe henne litt. I mellomtiden hadde hun imidlertid fått tenkt seg om og skjønte at hun nok økonomisk sett var mer privilegert enn den jevne bruker de hadde et tilbud til. Hun takket derfor nei til deres hyggelige tilbud da hun skjønte at det sikkert var andre der ute som trengte deres tjenester mer enn henne.
Dette bringer meg inn på dette blogginnlegget poeng. I en større undersøkelse gjort for TwoMinutes var villigheten til å betale for frivillighetstjeneste overraskende stor. Kanskje ikke så rart likevel dersom prisen er sympatisk. Når vi betaler for noe føler vi at vi kan ta i mot med god samvittighet. TwoMinutes hadde et møte med en fremtredende person i Oslo Kommune som understøtter resultatet av denne undersøkelsen. «Ta dere betalt» var hans klare råd. De som ikke selv har opparbeidet seg tid på sin tidkonto må betale 1 krone per minutt eller 60 kroner timen som ikke skremmer så mange. Som vår mann i Oslo kommune sa «ting som er gratis blir ikke tatt på alvor, vi liIker å gjøre opp for oss»

Da min tante hørte om TwoMinutes første gang var hun veldig tydelig på at dette var noe hun likte. «Jeg er avskåret fra å bidra selv av helsemessige årsaker men betaler gjerne noe – jeg kan ikke betale så mye men TwoMinutes prisen tåler jeg» sa hun.

Mye kan undersøkes her i verden, men en er aldri riktig sikker på konklusjonene likevel. Undersøkelser kan manipuleres gjennom spørsmålsstilling, men her er det er logikk i svarene vi fikk. De fleste av oss liker å gjøre opp for seg. Det er slitsomt å kjenne på følelsen av å være en byrde for andre.

Penger er ikke alt her i livet, men når vi sier at tid er verdens fineste valuta så er det jo greit å vite at det finnes tradisjonelle cash alternativer for alle de som ikke er i stand til å spare opp tid som senere kan brukes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>